Ανάγκη στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ανάγκη στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Αρ. Πρωτ. 7801/14.12.2010

 

Προς τον Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Είναι γνωστό ότι τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει για την Ελληνική Ζαχαροβιομηχανία η αναμόρφωση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) της Ζάχαρης (Κ 318,319,320)/2006, έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην ΕΒΖ ΑΕ. Η τιμή πώλησης της ζάχαρης είναι πρακτικά αισθητά χαμηλότερη του κόστους παραγωγής της, με επακόλουθο τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010 να δείχνουν καθαρές ζημίες 23,899 εκατ. €.

Από τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ε.Β.Ζ. Α.Ε. επηρεάζονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία αλλά και οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια των τεύτλων. Οι τευτλοπαραγωγοί, μία ιδιαίτερα παραγωγική ομάδα της ελληνικής υπαίθρου κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς το μέλλον τους είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον και την πορεία της Ε.Β.Ζ.

Η πολιτική της ΕΒΖ να μειώσει το 2010 την τιμή των ζαχαροτεύτλων,  παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της εταιρίας ως μονόδρομος, για τη μείωση του κόστους του τελικού προϊόντος, της ζάχαρης. Μια τιμολογιακή πολιτική που αποθάρρυνε ουσιαστικά τους αγρότες από την σπορά τεύτλων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες κατά την εποχή της σποράς (Φεβρουάριο και Μάρτιο) είχαν ως αποτέλεσμα η συνολική καλλιεργηθείσα έκταση να φτάσει περίπου τις 125.000 στρ., από τα οποία παρήχθησαν λιγότεροι από 80.000 τόνους ζάχαρης καλύπτοντας δηλαδή ούτε κατά το ήμισυ τα προβλεπόμενα της εθνική μας ποσόστωσης σε ζάχαρη (175.702 τόνους).

Αλλά και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες. Όσοι λοιπόν τόλμησαν να σπείρουν, πέρα από την όψιμη σπορά, κατέληξαν με παραγωγικά αποτελέσματα υποβαθμισμένα από τις παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την εποχή της συγκομιδής (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο). Συνεπώς ιδιαίτερα μειωμένο θα είναι φέτος το εισόδημα των αγροτών που καλλιέργησαν τεύτλα και υπό αυτές τις συνθήκες είναι αυτονόητο ότι η τευτλοκαλλιέργεια οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς το τέλος. Πλησιάζοντας μάλιστα στο 2012 οπότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή της ενίσχυσης προς τους καλλιεργητές, από το Ευρωπαϊκό Ζαχαρικό Ταμείο των 35€/στρ, η τευτλοκαλλιέργεια χάνει και το τελευταίο της στήριγμα.

Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης εδώ και 14 μήνες τώρα. Αντί στήριξης, ο αγρότης αντιμετωπίζει την αδιαφορία και την έλλειψη στοχευμένης πολιτικής από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με καθυστέρηση 12 μηνών από την υπογραφή του σχετικού ΦΕΚ 2204/2-10-2009, η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη δράση 2.1 του μέτρου 214 του Άξονα 2 του ΠΑΑ 2007-2013 (Αρ. Πρ.: 169814/13.10.2010) «Προστασία των Ευαίσθητων στα Νιτρικά Περιοχών» προβλέπει ενίσχυση για τα ενταγμένα στο πρόγραμμα τεύτλα και το βαμβάκι στην πεδιάδα του Άργους, όπου δεν υπάρχουν τέτοιες καλλιέργειες!

Πέραν όμως της παραπάνω γεωγραφικής αστοχίας, τα τεύτλα θα μπορούσαν να ενταχθούν και στη δράση 2.3 του μέτρου 214 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» διότι είναι καλλιέργεια, η οποία  αναπτύσσεται σε όλα τα στάδιά της υπό την αυστηρή γεωτεχνική εποπτεία της ΕΒΖ, σε επίπεδο φυτοπροστασίας, λίπανσης, άρδευσης και σποροπαραγωγής ακολουθώντας τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής της πολλαπλής συμμόρφωσης.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύετε να εντάξετε τις πραγματικές τευτλοπαραγωγικές περιοχές στην προαναφερθείσα δράση 2.1 του μέτρου 214 του Άξονα 2 του ΠΑΑ 2007-2013;

- Υπάρχει προγραμματισμός να ενταχθεί η καλλιέργεια των τεύτλων στη δράση 2.3 του μέτρου 214 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης»;

Απάντηση Υπουργείου

 

Oι Ερωτώντες Βουλευτές

Γεώργιος Κασαπίδης

Θεόδωρος Καράογλου

Σάββας Αναστασιάδης

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Χρήστος Ζώης

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Μιχαήλ Χαλκίδης

Μάξιμος Χαρακόπουλος